Cydr – “historia, teraźniejszość, a sprawa polska” spotkanie z cydrownikiem Tomaszem Porowskim

7 maja, 2024

/

Imprezy

Data: 15 maja 2024

Godzina: 19:00

 

Po raz kolejny mamy okazję i przyjemność zorganizować dla Was spotkanie połączone z degustacją.

 

Tematem spotkania będzie historia cydru, najważniejsze dla tego trunku miejsca, odmiany jabłek, metody produkcji i współczesne oblicza.

Całość ilustrowana będzie zdjęciami.

Do spróbowania będą cztery cydry z Ignacowa, w tym jeden przedpremierowo.

Dla każdego uczestnika podamy talerzyk serów od @Żambon Fromaż z pieczywem i oliwą.

 

Prowadzący, Tomasz Porowski – cydrownik, mieszkaniec Grochowa, badacz-amator dziejów cydru na ziemiach polskich, współzałożyciel pierwszej polskiej cydrowni rzemieślniczej „Cydr Ignaców” znajdującej się we wsi Ignaców na południowym Mazowszu.

 

Program spotkania:

  1. Kilka słów o tym czym jest cydr.
  2. Najważniejsze cydrowe miejsca na mapie świata (Anglia, Francja, Hiszpania).
  3. Cydr w Polsce. Przemysłowcy i rzemieślnicy.
  4. Metody produkcji cydru, odmiany jabłek, różne style, od wytrawności po

lodową słodycz.

  1. Degustacja cydrów z Ignacowa, do której dołączamy talerzyk serów.

 

Czas trwania przewidujemy na ok 1,5-2h.

 

Cena biletu to 79 zł.

 

Zapisów dokonać można wyłącznie drogą mailową: kontakt@mlodygrochow.pl

W odpowiedzi dostaniecie dane do przelewu, na którego opłacenie czekamy 3 dni robocze. Paragon za zakup będzie do odbioru w dniu spotkania.

 

Uwaga! Bilety są bezzwrotne, prosimy o przemyślane dokonywanie rezerwacji biletu.