Cydr – “historia, teraźniejszość, a sprawa polska” spotkanie z cydrownikiem Tomaszem Porowskim
7 maja, 2024
/Data: 15 maja 2024
Godzina: 19:00
Po raz kolejny mamy okazję i przyjemność zorganizować dla Was spotkanie połączone z degustacją.
Tematem spotkania będzie historia cydru, najważniejsze dla tego trunku miejsca, odmiany jabłek, metody produkcji i współczesne oblicza.
Całość ilustrowana będzie zdjęciami.
Do spróbowania będą cztery cydry z Ignacowa, w tym jeden przedpremierowo.
Dla każdego uczestnika podamy talerzyk serów od @Żambon Fromaż z pieczywem i oliwą.
Prowadzący, Tomasz Porowski – cydrownik, mieszkaniec Grochowa, badacz-amator dziejów cydru na ziemiach polskich, współzałożyciel pierwszej polskiej cydrowni rzemieślniczej „Cydr Ignaców” znajdującej się we wsi Ignaców na południowym Mazowszu.
Program spotkania:
- Kilka słów o tym czym jest cydr.
- Najważniejsze cydrowe miejsca na mapie świata (Anglia, Francja, Hiszpania).
- Cydr w Polsce. Przemysłowcy i rzemieślnicy.
- Metody produkcji cydru, odmiany jabłek, różne style, od wytrawności po
lodową słodycz.
- Degustacja cydrów z Ignacowa, do której dołączamy talerzyk serów.
Czas trwania przewidujemy na ok 1,5-2h.
Cena biletu to 79 zł.
Zapisów dokonać można wyłącznie drogą mailową: kontakt@mlodygrochow.pl
W odpowiedzi dostaniecie dane do przelewu, na którego opłacenie czekamy 3 dni robocze. Paragon za zakup będzie do odbioru w dniu spotkania.
Uwaga! Bilety są bezzwrotne, prosimy o przemyślane dokonywanie rezerwacji biletu.